Természetesen mint minden más típusú hulladék esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb és leghatékonyabb módszer! Ebben segíthet a tudatos menütervezés, a csomagolásmentes vásárlás, melynek során mindenből pont annyit vehetsz, amennyire éppen szükséged van, valamint a maradékmentő fortélyok ismerete.
Almacsutka, hagymahéj, a sárgarépa vége, ez csak pár olyan tipikus konyhai maradék, mely gyakran a kukában végzi, holott egy kis trükkel értékes alapanyagokat varázsolhatunk belőlük. Egykori ligetis kolléganőnk, Császár Nóri Maradékmentes konyha című könyve számos ilyen tippet tartalmaz. A benne található receptek mind vegetáriánusak, szezonálisak, és garantáltan nem marad utánuk semmi maradék!
Mit kezdj a végleg elkerülhetetlen szerves hulladékkal? Komposztáld le! Jaa, hogy nincs kerted? Semmi gond! Már számos beltéri komposztáló létezik. Van, amelyik giliszták segítségére támaszkodik a humuszképzésben, de ha nem érzed komfortosnak, hogy gyűrűsférgekkel oszd meg a lakásod, akkor kipróbálhatod például a COMPOT beltéri komposztálót. Segítségével egész évben heti 2 liter szerves anyagot tudsz lekomposztálni anélkül, hogy a kellemetlen szagok miatt aggódnod kellene.
- Közösségi komposztáló helyek
Ha nincs kedved komolyabban beleásni magad az otthoni komposztálás tudományába, akkor még mindig elviheted az összegyűjtött szerves hulladékokat egy úgynevezett közösségi komposztba, ahol majd valaki szakszerűen gondját viseli, hogy humusszá válhasson.
Szerencsére egyre több ilyen hely nyílik a fővárosban is. A hozzád legközelebb lévő megtalálásához ajánljuk a ShareWaste nevű alkalmazást, ahol a közösségi komposzt helyeken túl olyan magánszemélyekkel is kapcsolatba léphetsz, akik szívesen fogadnak adományokat a saját otthoni komposztukba.
Közösségi komposzt a Szeszgyár Kertben
Bízunk benne, hogy sikerült meghoznunk a kedvedet a komposztáláshoz, hiszen ne feledd, ami számodra hulladék, az másnak kincs! ;)
Borítókép: Gabriel Jimenez on Unsplash